Da det er første gang jeg har forsøgt mig med at henkoge kirsebær har jeg prøvet to metoder af - en hvor sten og stilk er fjernet før henkogning og en hvor bærrene er henkogt hele med sten og stilk. Jeg har derudover brugt en mindre koncentreret sukkerlage end jeg ellers plejer da bærrene er meget søde i sig selv - så håber jeg ikke at det kommer til at påvirke holdbarheden af de færdige bær.
Et par billeder af det endelige resultat:
De halve bær... |
...og de hele bær |
Sukkerlage
150 g sukker
5 dl vand
Lagen koges sammen og afkøles
Bær
Bærrene renses og forberedes efter en af følgende metoder:
1. Hvert af de hele bær prikkes 4-5 gange, f.eks. med en kødnål, for at undgå at de sprækker under kogningen. De hele bær inkl. stilk lægges derefter tæt i et glas der kan tåle opvarmning i ovnen. Glasset skal fyldes til ca. 2 cm fra kanten.
2. De rensede bær halveres og sten og stilk fjernes. Læg de halverede bær i lidt vand med citronsaft undervejs så ikke de når at blive brune inden man er færdig med at rense dem alle. De halverede bær lægges derefter tæt i et glas der kan tåle opvarmning i ovnen. Glasset skal fyldes til ca. 2 cm fra kanten.
Henkogning i ovn
Bærrene overhældes med den afkølede lage så det lige akkurat dækker dem alle og lågene sættes løst på. Det er vigtigt at lågene ikke slutter tæt på dette tidspunkt da dampen underkogningen ellers ikke vil kunne slippe ud og vil danne overtryk. Derefter sættes glassene med afstand imellem hvert glas i en kold ovn som tændes på ca. 160 ºC. Når væsken i glassene begynder at boble stille skal de have ca. 10-15 minutter - Mine fik omkring 25 minutter i alt inklusiv opvarmning af ovnen.
Når bærrene har fået nok tages de varme glas ud af ovnen så de kan køle en smule inden lågene lukkes. Lågene skal lukkes imens væsken stadig er varm og der vil så dannes undertryk når de er kølet ned.
Man kan selvfølgelig vælge at tilsætte andre smagsgivere som for eksempel en vaniljestang, men jeg har valgt kun at tage kirsebærrene denne gang.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar