fredag den 19. juli 2013

Luftige boller bagt med manitoba cream

Hermed en hjemmestrikket opskrift på lækre (i hvert tilfælde hvis jeg selv skal sige det) luftige hvede boller der vil være perfekte til en sandwich. Bollerne minder en del om ciabatta boller og er lavet på manitoba cream, som er en type af hvedemel med en meget høj bageevne og som giver noget helt fantastisk brød.

Jeg har indtil videre kun fundet manitoba cream i Sverige og et enkelt sted i København - så hvis nogen kender til andre steder hvor det kan købes vil jeg meget gerne høre besked.


Ingredienser:
5 dl lunt vand
25 g gær
ca. 550 g manitoba cream hvedemel
20 g salt


Fremgangsmåde:
Gæren opløses i det lunkne vand og ca. 400 g mel samt salt røres i. Dejen er på dette tidspunkt meget våd og der skal kun lige røres til der ikke længere er klumper - æltningen kommer først senere.
Herefter skal dejen stå i en times tid til der er tydelig aktivitet fra gæren i form af bobler på overfladen.

Når dejen efter en times tid er klar tilsættes det resterende mel (ca. 150 g) og dejen æltes grundigt til man kan se at glutenstrukturen er udviklet - min. 10 minutter på maskine. Dejen skal være meget våd, så jeg kan forestille mig at det vil være svært at ælte den ordentligt uden maskine.

Når dejen er æltet sættes den til hævning i en firkantet plastik skål med låg der forinden er smurt godt med olie. Der skal være plads til at dejen kan hæve til dobbelt størrelse.



Når dejen er fordoblet i volumen, det tager ca. ½ - 1 time, kan den ligeså forsigtigt vendes ud på et bord drysset med mel. Her kan en våd dejskraber være til god hjælp så ikke det hænger ved skålen og luften i dejen derved bliver trykket ud.

Overfladen af dejen drysses med mel og dejen skæres forsigtigt til boller i de størrelser man ønsker uden at hive eller trykke for meget undervejs. Bollerne kan formes en smule hvis det er nødvendigt, men prøv at undgå at arbejde for meget med dem.


Bollerne lægges forsigtigt over på en varm bagesten og bages i 10 -13 min ved 250º C.

Denne opskrift giver nogle fantastisk luftige og velsmagende boller. De er relativt salte, så hvis man gerne vil spare på saltet kan man roligt tage lidt fra.
Da jeg ikke havde så lang tid til hævningen denne gang har jeg skruet lidt op for gæren i denne opskrift, men man kan selvfølgelig uden problemer bruge mindre gær og længere hævetider - det bliver bollerne kun bedre af.

Og så til slut lige et billede mere af det færdige resultat:






fredag den 12. juli 2013

Henkogte kirsebær til vinteren

Jeg er i den heldige situation at jeg har haft flere kirsebær end jeg kunne nå at spise. Jeg har derfor givet mig i kast med at henkoge en portion af dem så jeg forhåbentligt kan nyde dem om et halvt års tid og sende tankerne tilbage til en dejlig sommerdag.

Da det er første gang jeg har forsøgt mig med at henkoge kirsebær har jeg prøvet to metoder af - en hvor sten og stilk er fjernet før henkogning og en hvor bærrene er henkogt hele med sten og stilk. Jeg har derudover brugt en mindre koncentreret sukkerlage end jeg ellers plejer da bærrene er meget søde i sig selv - så håber jeg ikke at det kommer til at påvirke holdbarheden af de færdige bær.

Et par billeder af det endelige resultat:


De halve bær...


 
...og de hele bær
 
Bærrene smager skønt og lagen kan i øvrigt koges ind til en virkelig lækker sirup eller saft med smag af kirsebær. Det bliver helt sikkert et hit som en del af en dessert henover vinteren.
 
Sukkerlage
150 g sukker
5 dl vand
Lagen koges sammen og afkøles
Bær
Bærrene renses og forberedes efter en af følgende metoder:
1. Hvert af de hele bær prikkes 4-5 gange, f.eks. med en kødnål, for at undgå at de sprækker under kogningen. De hele bær inkl. stilk lægges derefter tæt i et glas der kan tåle opvarmning i ovnen. Glasset skal fyldes til ca. 2 cm fra kanten.
2. De rensede bær halveres og sten og stilk fjernes. Læg de halverede bær i lidt vand med citronsaft undervejs så ikke de når at blive brune inden man er færdig med at rense dem alle. De halverede bær lægges derefter tæt i et glas der kan tåle opvarmning i ovnen. Glasset skal fyldes til ca. 2 cm fra kanten.
Henkogning i ovn
Bærrene overhældes med den afkølede lage så det lige akkurat dækker dem alle og lågene sættes løst på. Det er vigtigt at lågene ikke slutter tæt på dette tidspunkt da dampen underkogningen ellers ikke vil kunne slippe ud og vil danne overtryk.
Derefter sættes glassene med afstand imellem hvert glas i en kold ovn som tændes på ca. 160 ºC. Når væsken i glassene begynder at boble stille skal de have ca. 10-15 minutter - Mine fik omkring 25 minutter i alt inklusiv opvarmning af ovnen.
Når bærrene har fået nok tages de varme glas ud af ovnen så de kan køle en smule inden lågene lukkes. Lågene skal lukkes imens væsken stadig er varm og der vil så dannes undertryk når de er kølet ned.

Man kan selvfølgelig vælge at tilsætte andre smagsgivere som for eksempel en vaniljestang, men jeg har valgt kun at tage kirsebærrene denne gang.


torsdag den 11. juli 2013

Så skete det!

Jeg har i lang tid gået og overvejet at starte en lille blog, med formålet at dele mine kulinariske udskejelser med andre mad-tosser. Jeg har længe hentet inspiration til mine eksperimenter i køkkenet fra blogs, og er så imponeret over de ting folk kaster sig ud i - så nu vil jeg også forsøge mig med at dele. Bloggen er mest for min egen fornøjelses skyld, men hvis nogen skulle have lyst til at følge med ville det da være skønt.
Jeg regner med at mit første indlæg kommer på i morgen, da jeg har været ude og røve min mors have for kirsebær som jeg skal til at kaste mig over i køkkenet ;o)

/Ditte